To najlepszy deser, jaki znam: Czekoladowy sernik: Przygotowanie zajmuje 15 minut.
Niesamowity przepis dla wszystkich miłośników czekolady, który możesz przygotować kiedy tylko chcesz. Pokochasz nie tylko fantastyczny smak, ale także szybkie i naprawdę łatwe przygotowanie.
Czekoladowy krem mascarpone, na wierzchu miękki lukier czekoladowy, który nie pęka oraz chrupiący spód biszkoptowy.
Składniki:
- 260 g ciastek BeBe
- 1 łyżka kakao
- 100 g masła
Krem:
- 500 g mascarpone
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 300 g czekolady
- 250 ml śmietanki do ubijania
Lukier:
- 100 ml śmietanki do ubijania
- 100 g czekolady
Do dekoracji:
- Wiórki czekoladowe
- Świeże owoce
Przygotowanie:
Biszkopty mieszamy mikserem, dodajemy roztopione masło i dodajemy łyżkę kakao.
Przygotowaną masę biszkoptową wymieszać i wylać na dno formy o średnicy 24 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Mascarpone wymieszać z cukrem i szczyptą soli (nie mieszać blenderem, a jedynie ręczną trzepaczką, aby mascarpone nie zrobił się bardzo cienki).
Dodaj rozpuszczoną i lekko schłodzoną czekoladę. Ponownie wymieszaj ręcznie. Śmietankę ubijamy na konsystencję bitej śmietany i mieszamy ręcznie z masą czekoladową. Tak przygotowany krem nakładamy na biszkoptowe podłoże i ładnie go wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Comments are closed.