Kiedy wyciągnąłem je z piekarnika, wszyscy oniemieli z zachwytu: Plastry wieprzowiny na piwie.
Pyszny obiad wieprzowy z piwem i czosnkiem. To prawdziwa uczta dla Twojego podniebienia, a do tego szybka!
Składniki:
- 4 plastry udka wieprzowego
- sól
- czarny pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 150-200 ml piwa
- smalec (olej) do smażenia
- mąka zwykła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy marynatę:
Ubij zbitą masę trzepaczką, oliwą i pieprzem. Mięso kroimy w plastry. Rozbij każdy kawałek mięsa, posól je i dopraw.
Plastry mięsa nacieramy powstałą marynatą, możemy odstawić na chwilę, ale nie musimy. Wciśnij czosnek w skórkę. W naczyniu do pieczenia rozgrzać smalec (olej) i krótko podsmażyć na niej czosnek.
Plastry mięsa oprószyć z obu stron mąką i włożyć do naczynia (czosnek zrywać tak, aby nie był gorzki), obsmażyć z obu stron. Gdy woda się dusi, zalej mięso piwem, dodaj czosnek i wstaw naczynie do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny.
Piec w temperaturze poniżej 200°C, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu sprawdzamy gęstość wypieku, gdy nalewamy piwo, wodę lub bulion. Gładka mąka użyta do owijania mięsa zagęszcza sok. Ziemniaki lub makaron dobrze komponowały się z mięsem.
Comments are closed.