Procedura jest bardzo prosta i smakują lepiej niż w cukierni: Przygotuj te doskonałe smakołyki.
Doskonałe pyszności, które będą królowały na świątecznym stole. Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują!
Składniki:
- 4 białka jaj
- 220 g cukru pudru
- 107 g orzechów włoskich
- 67 g cukru pudru
Do kremu orzechowego:
- 200 ml mleka
- 170 g masła
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 40 ml wody
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
Najpierw oddzielamy żółtka od białek, wkładamy białka do metalowej miski razem z cukrem i mieszamy trzepaczką (nie ubijamy).
Teraz ubijaj białka z cukrem przez 15 minut na wysokich obrotach, aby stworzyć piękną gęstą pianę.
Do osobnej miski wsypujemy zmielone orzechy włoskie (możemy też zastąpić je wiórkami kokosowymi). Dodaj przesiany cukier puder i wymieszaj razem z ubitą pianką.
Wszystkie składniki (ubita piana, w tym orzechy z cukrem) muszą mieć tę samą temperaturę pokojową. Lekko wymieszaj, aby uzyskać puszystą piankę z orzecha włoskiego. Bierzemy blachę do pieczenia, delikatnie nacieramy ją olejem i równomiernie nakładamy masę, którą na koniec wygładzamy szpatułką.
Umyj formę przed każdym kolejnym użyciem i wytrzyj do sucha. Piekarnik nagrzać do 100°C, włączyć wentylator, położyć talerz na środkowym ruszcie i piec przez około 60 – 65 minut.
WSKAZÓWKA: Nie piec w piekarniku w temperaturze powyżej 100°C, w przeciwnym razie staną się białe i mogą pęknąć.
Po wyschnięciu powinny tylko minimalnie zmienić swój kształt i kolor. Muszą być lekkie, kruche i chrupiące. Teraz przygotujemy orzechowo – kawowy krem (możesz też przygotować inny krem według własnego gustu).
Do miski wlać 100 ml mleka ( pozostałe 100 ml mleka wlać do garnka), dodać 4 żółtka, mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną – ubić trzepaczką na gładką masę. Dodaj opakowanie cukru waniliowego i przelej masę przez sitko do garnka z mlekiem. Wlej do garnka kolejne 5 łyżek cukru pudru.
Mieszając ugotuj gęstą śmietanę, ostudź, ale od czasu do czasu mieszaj, aby nie powstały grudki. Odstawić 20 g masła o temperaturze pokojowej, resztę przełożyć do miski i stopniowo ubijać z kremem budyniowym, który również ostudziliśmy do temperatury pokojowej.
Ten podstawowy krem może być doprawiany na różne sposoby, na przykład orzechami, kawą i tym podobnymi. Zrób mocniejszą kawę – wsyp łyżeczkę kawy do filiżanki i zalej 40 ml gorącej wody, dodaj łyżkę rumu, wymieszaj i wlej 2 łyżki orzechów.
W osobnej misce ubić pozostałe 20 g masła i na łyżkach ubić masę orzechową. Na koniec ubij masę orzechową na krem budyniowy i wypełnij bezę za pomocą ozdobnej torebki. Wszystko gotowe.
Comments are closed.