Trzy gorące przekąski z ciasta francuskiego, które zawsze królują na moim stole na przyjęciu. Jeszcze tak dobrych nie jadłaś.
Jeśli planujesz zorganizować przyjęcie, przekąski z ciasta francuskiego idealnie nadają się do tego typu uroczystości. Niesamowicie smaczne dania o pięknym wyglądzie są błyskawicznie gotowe, aby zaskoczyć gości.
Ciasto oczywiście możesz zrobić sam, ale dzięki kupnemu zaoszczędzisz zarówno czasu, jak i wysiłku. Te oryginalne przekąski z ciasta francuskiego doskonale łączą w sobie atrakcyjną prezentację i wykwintny smak. Uwierz mi, goście będą zachwyceni!
Mini rogaliki
Składniki
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 100 g topionego sera
- 120 g wędzonego łososia
- 1 cukinia
- pieprz czarny (mielony) do smaku
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do smaku
Przygotowanie
Obierz cukinię ( możesz ją delikatnie ugotować albo przyrządzić na grillu) i pokrój w cienkie paski. Ciasto francuskie podziel na 16 równych trójkątów. Posmaruj każdy trójkąt serkiem topionym. Na górze ułóż cukinię i wędzonego łososia. Dopraw pieprzem do smaku. Zwiń trójkąty w rogaliki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką jajek i mleka. Posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Francuskie hamburgery
Składniki
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 60 g sera żółtego
- 100 g szpinaku
- 2 parówki drobiowe lub ulubione kiełbaski
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- kurkuma do smaku
- sezam do smaku
Przygotowanie
Posmaruj wierzch ciasta francuskiego jednym ubitym żółtkiem. Szpinak sparz w osolonej wodzie. Ser zetrzyj na tarce. Na połowie ciasta ułóż ser, posiekane parówki i gotowany szpinak. Złóż ciasto na pół i ściśnij brzegi. Za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża pokrój powstałe półkole w poprzek na 8 kawałków. Zwiń każdy pasek w rulon.
Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką żółtka, jajka, mleka i kurkumy. Posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Róże z ciasta francuskiego
Składniki
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 18 plasterków kiełbasy np. krakowskiej
- 30 g sera gorgonzola
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuść ser z 1 łyżką mleka. Ciasto francuskie podzieli na 6 pasków. Każdy pasek posmaruj kremowym serem i ułóż na wierzchu po trzy kawałki kiełbasy w równej odległości od siebie i o 1 cm od dolnej krawędzi. Złóż wolny brzeg tak, aby przykrył wędlinę. Następnie zwiń kawałki w rulon tworząc kształt róży.
Comments are closed.