Wyjątkowa zapiekanka ziemniaczana, która tak przygotowana wygląda i smakuje wyśmienicie.

Z pozoru to tylko ziemniaki, ale przygotowane w wyjątkowy sposób. Bardzo szybkie i łatwe danie, na które potrzebujesz minimalnego zestawu produktów i niewiele czasu.

Proste składniki czynią zapiekankę smaczną, delikatną i kremową, a przy tym pięknie wygląda. Jeśli dodatkowo posypiesz wierzch zapiekanki startym serem i świeżymi ziołami, stanie się doskonała. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 400 ml mleka
  • 60 g masła
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i umyte ziemniaki, pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Cienką warstwę ziemniaków ułóż jako pierwszą, a następnie warstwę pokrojonej w półpiórka cebuli. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników, nie zapominając doprawić solą i pieprzem każdej warstwy.

Jako ostatnia będzie warstwa z ziemniaków, którą trzeba ułożyć starannie w piękny wzór. Teraz zalej ziemniaki podgrzanym wcześniej mlekiem tak, aby nie przykryło ostatniej warstwy z ziemniaków. Ostatnią warstwę z ziemniaków polej stopionym masłem, aby podczas pieczenia nabrały pięknego złocistego koloru.

Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C, przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub folię, zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz jeszcze przez 15 minut. Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!