Kilka minut roboty i powstaje deser jak z drogiej cukierni: Najprostszy przepis, jaki kiedykolwiek wykonałam.
Doskonały przepis, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i luksusowy w smaku.
Spróbowałam go pierwszy raz w zeszłym tygodniu w niedzielę i od tego czasu piekę już trzecią porcję. Jest naprawdę świetnie!
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 250 ml śmietany
- 1 proszek do pieczenia
- 300 g mąki
Nadzienie:
- dżem
- barwnik do żywności – czerwony
- 350 ml wody
- syrop malinowy
- rum do smaku
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na piankę. Dodaj roztopione masło, śmietanę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podziel na 2 części, do jednej dodaj barwnik.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć białe ciasto. Ułożyć różowe ciasto na białym cieście, ładnie je wygładzić. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciasto polej ponczem (woda + syrop + rum ). Na powierzchnię polać lukrem, posypać czekoladą. Przecinamy ciasto na pół i przekładamy dżemem.
Lukier: 100 g cukru pudru, 1 łyżka gorącej wody, 1 łyżka soku z cytryny – wymieszać wodę z sokiem i stopniowo dodawać cukier. Wymieszaj na jednolitą masę, którą polewamy ciasto i pozwól mu stwardnieć.
Comments are closed.