Trzy genialne sposoby na użycie cienkiego chleba pita zamiast ciasta: Te przepisy to mistrzostwo.
Domowe ciasta mają szczególny urok i wszyscy kochają ich smak. Jednak nie wszyscy są gotowi pracować z drożdżami i martwić się, czy ciasto wyrośnie, czy też nie. Właśnie w takich przypadkach pomoże lawasz!
Oto 3 zupełnie inne przepisy, ale każdy równie smaczny. Dzięki nim zaserwujesz niezwykłe smakołyki bez większego trudu i stresu!
Ciasto z pieczarkami i serem
Będziesz potrzebować:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 arkusze lawasz
- 200 g twardego sera
- 150 ml kefiru
- 2 jajka
- olej słonecznikowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
Podsmaż posiekaną cebulę na oleju i dodaj pieczarki. Gotuj 15 minut, aż lekko się zarumienią, a nadmiar płynu wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.
Teraz rozłóż arkusz lawasz i połóż na nim 1/3 nadzienia grzybowego i 1/3 startego sera. Zwiń w luźną rolkę. Ułóż wszystkie trzy kawałki spiralnie w formie. Zalej „ślimaka” mieszanką kefiru i jajek. Piecz ciasto przez 35 minut w 180 stopniach.
Pizza Lawasz z patelni
- 2 arkusze lawasz
- 2-3 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tłustej śmietany
- 8-10 plastrów salami
- 1 papryka
- 6 dużych pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
- 200 g mozzarelli
- olej roślinny
- sól
Wytnij dwa kółka z lawasz lub kup okrągłe. Posmaruj patelnię olejem, ułóż pierwszy arkusz. Posyp go połową startego sera. Przykryj wierzch drugim arkuszem, posmaruj sosem i rozprowadź wszystkie pozostałe składniki. Posyp serem i przykryj pokrywką. Gotuj pizzę lavash przez 20 minut na średnim ogniu.
Strudel jabłkowy
Będziesz potrzebować:
- 3-4 słodko-kwaśne jabłka
- 50-60 g suszonych śliwek
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 40 g masła
- 50-60 g rodzynek
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 arkusze lawasz
- 2 g waniliny
Jabłka pokrój w ósemki i podsmaż na maśle, skrop je wcześniej sokiem z cytryny. Dodaj suszone śliwki, cukier, orzechy oraz cynamon, gotuj przez kolejne 5 minut i zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Nadzienie gotowe!
Ubij jajka ze śmietaną i wanilią. Posmaruj ta mieszanką jeden arkusz lawasz i połóż na nim drugi, ponownie posmaruj. Rozłóż trochę nadzienia i zacznij zwijać roladę. Następnie umieść strudel w naczyniu lub blasze do pieczenia. Posmaruj pozostałą mieszanką śmietany i piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Comments are closed.