To niezwykle wilgotne, kremowe i ciężkie ciasto jest po prostu najlepsze: Przepis na Sernik Krakowski.

Pyszny przepis na tradycyjny, ciężki, lecz kremowy sernik krakowski, który bez problemu możesz wykonać w domowym zaciszu.

Składniki na spód:

  • 1 jajko
  • 125 gram zimnego masła prosto z lodówki
  • 250 gram mąki pszennej
  • 125 gram cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na masę serową:

  • 1 kilogram sernika twarogowego
  • 100 gram miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 250 gram cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 gram rodzynek

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • lukier według uznania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i tak przygotowane ciasto podzielić na 2/3 i 1/3 części. Obydwie części ciasta schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta wyciągnąć z lodówki i wylepić nią dno formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów; nakłuć i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ser zmielić trzykrotnie. W osobnej misce utrzeć masło z obydwoma rodzajami cukru po czym dodawać do nich stopniowo żółtka. Gdy wszystkie żółtka zostaną dodane powoli łyżka po łyżce dodawać ser, cały czas mieszając. Masę miksować do czasu aż wszystkie składniki się połączą.

Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód. 1/3 część pozostawionego ciasta rozwałkować i pokroić w paski, z których następnie stworzyć kratę na wierzchu sernika. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Sernik piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut do godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!