Twoja rodzina będzie zachwycona: W każdy weekend wypiekam to niesamowicie lekkie i pyszne ciasto z jabłek i jogurtu.

Doskonała i niezwykle delikatna szarlotka z pianką i kruchym ciastem. Zdecydowanie polecam wszystkim – nie może jej zabraknąć na waszym weekendowym stole.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 70 g masła (rozpuszczonego)

Pianka:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 130 g cukru

Nadzienie jabłkowe:

  • 3 jabłka (ze skórką)
  • 40 g cukru
  • 5 g skrobi kukurydzianej
  • 1/2 soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasto. Jajka dzielimy na białka i żółtka.

Żółtka wymieszać ze szczyptą soli i cukru pudru na piankę. Dodaj roztopione masło, wanilię i wymieszaj. Na koniec do ciasta przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj jedno stałe ciasto. Oddzielić 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Resztę ciasta układamy w foremce, której spód ułożyliśmy papierem do pieczenia – ciasto zakrywa spód i boki formy. Kroimy również jabłka ze skórkami.

W misce wymieszać z cukrem, skrobią, sokiem z cytryny i przełożyć na patelnię. Pieczemy 10 minut na małym ogniu – następnie zdejmij z ognia i ostudź. Przygotuj piankę: Wymieszaj jogurt z wanilią. Białka ubijamy na sztywnym śniegu razem ze szczyptą soli i cukru (cukier dodajemy stopniowo podczas ubijania).

Ostrożnie wymieszaj białka z jogurtem. Na ciasto kładziemy nadzienie jabłkowe. Teraz zmiel mus jogurtowy i wygładź.

Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C. Zostawić do ostudzenia w formie na 30 minut. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!