Z tym przepisem, niespodziewani goście już Cię nie zaskoczą: Babka fińska.

Każdy z nas i z pewnością nie jeden, znalazł się w sytuacji, gdzie oczekując niespodziewanych gości orientujemy się, że do kawy nie mamy już nic słodkiego.

Oczywiście najprościej było by pobiec do sklepu i na szybko chwycić pierwsze lepsze ciastka wątpliwej jakości. Ja jednak dzielę się z Wami genialnym przepisem na babkę fińską, którą zrobisz szybko i ze składników, które zawsze masz w swojej kuchni. Spróbuj i przekonaj się sama.

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany (ewentualnie jogurt naturalny lub kefir)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

W wysokiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Następnie, dodaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Okrągłą formę, przykryj papierem do pieczenia (zamiast papieru możesz posmarować formę masłem i posypać mąką). Następnie przełóż do niej ciasto, wygładzając wierzch łyżka.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz babkę przez ok. 20 minut. Kiedy wystygnie, udekoruj babkę cukrem pudrem. Smacznego!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!