Idealnie nadają się jako przekąska do kawy, drugie śniadanie do szkoły lub śniadanie. Przepis. Bułeczki jabłkowe – puszyste i pełne smaku.
Drożdżówki z nadzieniem jabłkowym z tego przepisu są pyszne, nie za słodkie i pachą obłędnie. Nadają się na przekąskę, ale dzięki temu, że są sycące sprawdzą się również na śniadanie.
Wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, a dzięki odpowiedniemu przechowywaniu zachowają świeżość nawet przez kilka dni. Te drożdżowe bułeczki możesz zabrać do szkoły lub pracy. Świetnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie dla dzieci.
Potrzebujesz:
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 40 g masła
- 6 łyżek cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 800 g jabłek
- pół cytryny
- cynamon, rodzynki, wanilia do smaku, sól
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu. W misce umieść ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki cukru oraz drożdże i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do drugiej miski wbij jajko, dodaj wanilię i ubij, następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaj.
Ciasto wyłóż na stolnicę, dodaj miękkie masło, sól i zagnieć. Na koniec do ciasta dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ponownie zagnieć ciasto na stolnicy i uformuj z niego kulę, Prawidłowo wykonane ciasto drożdżowe powinno być miękkie i nie kleić się do dłoni.
Kulę z ciasta przełóż do czystej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę.
Włóż do rondelka i duś na małym ogniu do miękkości. Do masy jabłkowej dodaj rodzynki (możesz też dodać cukier do smaku) oraz sok wyciśnięty z cytryny, wymieszaj. Po około 20 minutach, gdy woda z jabłek już odparuje, dodaj cynamon. Odstaw do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i za pomocą noża pokrój na mniejsze części. Następnie każdą z części po raz kolejny zawiń w folię i odłóż na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie stolnicę posyp mąką i układaj na niej wyrośnięte części ciasta. Na środek ciasta wykładaj nadzienie jabłkowe, rozwałkuj i formuj bułeczki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj na blaszce jedna obok drugiej, ale zachowaj odstęp, gdyż podczas pieczenia jeszcze urosną. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i na koniec posyp cukrem. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia i podawaj.
Comments are closed.