Nawet zasmakuje największym mięsożercom: Gugla – Starożytny przepis na ziemniaki, lepszy niż placki ziemniaczane.

Stary przepis od naszych babć – Gugla – to proste, ale naprawdę pyszne danie z ziemniaków i wędzonego mięsa.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 ml oleju
  • 400 g wędzonego mięsa – pokrojonego w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • majeranek
  • smalec

Przygotowanie:

Myjemy i czyścimy ziemniaki. Przekładamy je do dużej miski.

Dodaj mięso, czosnek (drobno posiekany lub zmiażdżony), sól i przyprawy. Mieszamy. W razie potrzeby odcedź nadmiar soku.

Na koniec wmieszaj mąkę i mleko do mieszanki, wymieszaj. Ułóż masę ziemniaczaną na wysmarowanej smalcem blasze do pieczenia.

Można też użyć naczynia do pieczenia, ale pyszna Gugla nie będzie miała tak chrupiącego spodu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 30 minut. Gdy Gugla zacznie mieć różową, chrupiącą skórkę, obniż temperaturę do 200 stopni. Piecz jeszcze około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, a następnie pokrój. Podawaj z kiszoną kapustą lub ogórkiem. Życzymy smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!