Tak proste, a jednocześnie tak pyszne: Przepis, który zamienia nawet zwykłe ziemniaki w doskonały, kompletny obiad.
Doskonały przepis na pieczone ziemniaki, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Tylko kilka składników i obiad stoi na stole!
Znamy ten przepis pod nazwą Węgierskie Ziemniaki.
Potrzebujemy:
- 400 g ziemniaków
- 200 g pieczarek
- 5 jajek
- 1 cebula
- 10 g czosnku
- 50 ml mleka
- 100 g startego sera
- sól
- olej roślinny
- ostra papryczka
- forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kroimy również pieczarki i cebulę. Ziemniaki wraz z pokrojonymi pieczarkami w plasterki i drobno posiekaną cebulą dusić przez chwilę pod przykryciem na oleju. Od czasu do czasu mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
Podczas duszenia dodaj zmiażdżony czosnek, sól i dopraw. Układamy to wszystko razem w naczyniu do pieczenia. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko. Wlej miksturę do miski ziemniaczanej z pieczarkami i cebulą.
Jeśli chcesz, możesz również dodać gorącą kiełbasę pokrojoną na kawałki na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Przed pieczeniem posyp tartym serem. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Możemy posypać posiekanym serem, pokroić i podać .
Comments are closed.