Tak proste, a jednocześnie tak pyszne: Przepis, który zamienia nawet zwykłe ziemniaki w doskonały, kompletny obiad.

Doskonały przepis na pieczone ziemniaki, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.  Tylko kilka składników i obiad stoi na stole!

Znamy ten przepis pod nazwą Węgierskie Ziemniaki.

Potrzebujemy:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g pieczarek
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 10 g czosnku
  • 50 ml mleka
  • 100 g startego sera
  • sól
  • olej roślinny
  • ostra papryczka
  • forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kroimy również pieczarki i cebulę. Ziemniaki wraz z pokrojonymi pieczarkami w plasterki i drobno posiekaną cebulą dusić przez chwilę pod przykryciem na oleju. Od czasu do czasu mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.

Podczas duszenia dodaj zmiażdżony czosnek, sól i dopraw. Układamy to wszystko razem w naczyniu do pieczenia.  Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko. Wlej miksturę do miski ziemniaczanej z pieczarkami i cebulą.

Jeśli chcesz, możesz również dodać gorącą kiełbasę pokrojoną na kawałki na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.  Przed pieczeniem posyp tartym serem. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Możemy posypać posiekanym serem, pokroić i podać .

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!