Zimą pożałujesz, że nie zrobiłaś więcej zapasów. Sałatka warzywna w słoikach.

Sałatka warzywna w słoiku, która jest bardzo smaczna i smakuje świeżo nawet w środku zimy.

Wypróbuj ten pomysł, na pewno się w nim zakochasz. Świetny pomysł, jak przetworzyć letnią uprawę warzyw.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 koperkowe krawaty
  • 3,5 litra wody
  • 200 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek soli
  • 3 łyżeczki kwasu octowego
  • 15 kulek całego czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Przede wszystkim dobrze umyj i wysterylizuj słoiki.

Na dno słoika położyć trochę koperku, ząbek czosnku i kilka kulek pieprzu. Umyj i oczyść warzywa. Pokrój ogórki na grubsze krążki, a cebulę na krążki. Pokrój pomidory w koła lub półksiężyce – w zależności od wielkości.

Najpierw nakładamy warstwy pomidorów. Kontynuujemy z ogórkami i wreszcie z cebulą. Wtedy możemy uratować ostatnią warstwę ogórków. Przygotujemy napar:

Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, ocet i liść laurowy. Zagotować, a następnie polewać jeszcze gorące warzywa. Zakręć słoiki klasycznie i odwróć je do góry nogami, aby lepiej trzymać pokrywki. Wszystko gotowe!

Aby słoiki nie pękły, należy sterylizować kubki przez 5 minut. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!