Przepis krok po kroku na bardzo miękką i soczystą karkówkę na musztardzie – Niebo w gębie.

Pyszne mięso w doskonałym sosie, które nie zawiedzie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pieczone ziemniaki z sosem do mięsa!

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • sól
  • świeża papryka i mieszanka przypraw do mięsa do smaku
  • olej roślinny
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 litr bulionu

Dodatki:

  • smalec
  • sól
  • ziemniaki

Przygotowanie:
Pokrój karkówkę w grubsze plastry i posól z obu stron.

Wlej olej do garnka, podgrzej go i upiecz mięso z obu stron, przykryj aby mięso zachowało soczystość.

Do sosu włożyć drobno posiekaną cebulę i usmażyć. Następnie dodaj przyprawy, liść laurowy i rozmaryn, wszystko wymieszaj, możemy zalać odrobiną wody i dusić przez kilka minut.  Na tym etapie dodajemy posiekany czosnek, musztardę i mąką, którą dodajemy do gładkości. Na koniec zalej wszystko bulionem, dobrze wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu i włóż mięso.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i w razie potrzeby dodać wodę.

Gdy mięso jest gotowe, zabieramy je na talerz i przecedzamy sok przez sito i przechodzimy do przygotowania ziemniaków. Ziemniaki myjemy, kroimy na półksiężyce i razem ze smalcem wrzucamy do osolonej wody. Gotuj je przez 10 minut.  Następnie zalej wodą i usmaż ziemniaki na patelni.

Wszystko gotowe.

Mięso podajemy z sosem i pieczonymi ziemniakami. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!