Jesienią i zimą warto wzmacniać organizm, każdy z nas ma na to swój własny sposób.
U mnie króluje domowa multiwitamina, która jest nie tylko bogata w witaminę C, ale również pyszna! Aby wykonać ten prozdrowotny napój potrzebujemy tylko kilku składników, a całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Do przygotowania multiwitaminy potrzebujemy:
- 3,5 dkg kwasku cytrynowego
- woda
- 1 cytrynę
- 4 duże pomarańcze
- marchewkę (opcjonalnie)
- ½ kg cukru (można zastąpić miodem)
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować wszystkie składniki, możemy wykorzystać owoce ze skórką lub obrane. Wszystko zależy od tego, czy jesteśmy pewni, że są one niepryskane. Marchewkę obieramy. Owoce wraz z marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy do garnka, w którym znajduje się 1,5 litra wody z kwaskiem cytrynowym.
Całość odstawiamy na 48 godzin. Po upłynięciu 48 godzin przygotowujemy mieszankę słodką. Należy do tego zagotować 8 litrów wody z dodatkiem ½ kg cukru lub miodem. Wcześniej przygotowane owoce gotujemy przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie wlewamy owoce do słodkiej wody i mieszamy.
Multiwitaminę schładzamy i odcedzamy. Całość przelewamy do czystych butelek lub słoików. Sok możemy przygotować również z innymi owocami cytrusowymi lub nie. Świetnie nadadzą się do tego mandarynki, mango, marakuja lub grejpfruty.
Comments are closed.