Przygotuj placki chlebowe z surowych ziemniaków: Lekkie, puszyste i przygotowane bez piekarnika.

Niezwykle puszysty i delikatny „chłopski” chlebek z nadzieniem z surowych ziemniaków, którego wcześniej nie próbowałaś. Znika z naszych talerzy w domu z kosmiczną prędkością.

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 6 g suszonych drożdży
  • 5 g cukru pudru
  • 16 g oliwy z oliwek lub oliwy z oliwek

Na nadzienie:

  • 2 ziemniaki (520 g)
  • 2 g soli (1/2 l)
  • 15 g masła
  • miękki ser do smaku (mozzarella)

Przygotowanie:

Do większej miski dodaj ciepłą wodę, drożdże, cukier. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę, sól i delikatnie wymieszaj.

Dodaj do mieszanki ciepłe mleko i wszystko razem wymieszaj. Ciasto wymieszać rękoma.

W misce polej ciasto olejem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z miski i nacieramy oliwą z oliwek.

Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią. Zakwasić w ciepłym miejscu do 2-3 razy większej wielkości (36°C-38°C) na godzinę. Obrane ziemniaki kroimy w większe kostki i wkładamy do foremki.

Formę przykryć folią, zrobić otwory patyczkiem i wstawić do mikrofalówki (700 W) na 7 minut. Ziemniaki posyp solą, rozgnieć na gorąco. Wymieszaj łopatką, aby równomiernie wymieszać sól.

Tłuczone ziemniaki dzielimy na 8 równych części. Z masy ziemniaczanej robimy miskę, wkładamy do niej starty ser i formujemy kulę.

Po zakwaszeniu ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy kule, układamy obok siebie i przykrywamy folią.

Wałkujemy ciasto wałkiem i wygładzamy brzegi. Do środka wkładamy kulkę ziemniaczaną, starannie zawijamy, oprószamy mąką i zawijamy na placku wielkości 12 cm i grubości ok. 12 mm.

Patelnię posyp olejem, podgrzej, włóż naleśnik. Smaż z obu stron, aż się zarumieni. Upieczone naleśniki układamy na talerzu, smarujemy roztopionym masłem i możemy podawać z naszym ulubionym sosem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!