Przygotuj placki chlebowe z surowych ziemniaków: Lekkie, puszyste i przygotowane bez piekarnika.
Niezwykle puszysty i delikatny „chłopski” chlebek z nadzieniem z surowych ziemniaków, którego wcześniej nie próbowałaś. Znika z naszych talerzy w domu z kosmiczną prędkością.
Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 6 g suszonych drożdży
- 5 g cukru pudru
- 16 g oliwy z oliwek lub oliwy z oliwek
Na nadzienie:
- 2 ziemniaki (520 g)
- 2 g soli (1/2 l)
- 15 g masła
- miękki ser do smaku (mozzarella)
Przygotowanie:
Do większej miski dodaj ciepłą wodę, drożdże, cukier. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę, sól i delikatnie wymieszaj.
Dodaj do mieszanki ciepłe mleko i wszystko razem wymieszaj. Ciasto wymieszać rękoma.
W misce polej ciasto olejem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto wyjmujemy z miski i nacieramy oliwą z oliwek.
Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią. Zakwasić w ciepłym miejscu do 2-3 razy większej wielkości (36°C-38°C) na godzinę. Obrane ziemniaki kroimy w większe kostki i wkładamy do foremki.
Formę przykryć folią, zrobić otwory patyczkiem i wstawić do mikrofalówki (700 W) na 7 minut. Ziemniaki posyp solą, rozgnieć na gorąco. Wymieszaj łopatką, aby równomiernie wymieszać sól.
Tłuczone ziemniaki dzielimy na 8 równych części. Z masy ziemniaczanej robimy miskę, wkładamy do niej starty ser i formujemy kulę.
Po zakwaszeniu ciasto dzielimy na 8 równych części. Formujemy kule, układamy obok siebie i przykrywamy folią.
Wałkujemy ciasto wałkiem i wygładzamy brzegi. Do środka wkładamy kulkę ziemniaczaną, starannie zawijamy, oprószamy mąką i zawijamy na placku wielkości 12 cm i grubości ok. 12 mm.
Comments are closed.