1 jabłko i 1 banan, zalewam ciastem i czekam 20 minut. Pyszna leniwa szarlotka bananowa na stole
Robienie pysznych deserów w 10 minut to marzenie każdej gospodyni domowej. Postanowiłam dlatego podzielić się z wami moim ulubiony smakołykiem, który przygotujesz szybko i przyjemnie.
Mój „leniwy” deser składa się z jednego banana i jednego jabłka. To słodko-kwaśne nadzienie smakuje po prostu doskonale. Wielką zaletą tego przepisu jest to, że nie musisz używać nawet piekarnika- zrobisz je na patelni! To świetne rozwiązanie, gdy masz mało czasu.
Składniki:
- 1 banan
- 1 jabłko
- 85 g cukru
- 1 jajko
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 12 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
- 10-20 g masła
- 1 łyżka soli
- 10 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w cienkie plasterki, a banana w kółka. Posmaruj masłem głęboką patelnię o średnicy 24-26 cm, posyp 1 łyżką cukru i dodaj owoce.
Do miski wbij jajko, dodaj 60 g cukru, olej słonecznikowy, cukier waniliowy i sól, wymieszaj.
Wlej mleko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, ostrożnie rozbijając grudki trzepaczką. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i ocet (można zastąpić go np. cydrem jabłkowym), wymieszaj jednolite ciasto.
Owoce polej masą, postaw na małym ogniu i pozostaw pod przykryciem 20 minut.
Płaski talerz posmaruj olejem słonecznikowym, przykryj nim patelnię i delikatnie odwróć. Z powrotem zsuń ciasto na patelnię. W ten sposób możesz je odwrócić bez uszkadzania. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Comments are closed.