Jak przygotować udka z kurczaka w sosie cebulowym: Żydowski przepis, który króluje w mojej kuchni
Podczas moich studenckich lat moja przyjaciółka Natasza i ja często jeździliśmy do Odessy, aby odwiedzić jej krewnych.
Tam zostaliśmy zawsze ciepło przyjęci, a za każdym razem, gdy przyjeżdżaliśmy czekał na nas genialnie pyszny kurczak. Minęło wiele lat, a ja nadal przygotowuję to danie dla swoje rodziny! Kurczak po żydowsku dobrze komponuje się z każdym dodatkiem. Puree lub pieczone kawałki ziemniaków, ryż, makaron czy surówki warzywne.
Składniki:
- 7 szt. podudzia z kurczaka
- 4 cebule
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki sody
- sól, pieprz czarny (mielony), koper do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę.
Do cebuli dodaj sodę oczyszczoną, zmniejsz ogień i smaż, aż cebula będzie miękka i rozpadnie się na małe kawałki – możesz przyspieszyć ten proces pomagając sobie blenderem ręcznym.
Wlej trochę oleju roślinnego na osobną patelnię, ułóż udka z kurczaka i polej sosem cebulowym. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Odwróć kurczaka, dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Duś przez kolejne 5 minut, a następnie posyp posiekanym koperkiem.
Comments are closed.