Jak zrobić kiełbasę ziemniaczaną. Przepis z lat 90-tych smakuje obłędnie. Pyszna, tania i absolutnie oryginalna
Kiełbasa ziemniaczana jest niesamowicie smaczna.
Jestem pewna, że jej smak pokochają wszyscy Twoi domownicy, również Ci najmłodsi. Znane i lubiane produkty to klucz do kulinarnego sukcesu tego dania. Osobiście lubię serwować ją z dodatkiem kefiru.
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 duże cebule
- 1 kg ziemniaków
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 250 g smalcu
- przyprawy do smaku
- jelita
Przygotowanie
Najpierw musisz posiekać lub przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa ziemniaki, cebulę i czosnek. Możesz użyć klasycznej tarki lub robota kuchennego.
Miskę przygotowanych warzyw odstaw na bok. Musisz poczekać, aż puszczą sok.
W międzyczasie pokrój smalec drobną kostkę.
Dobrze wymieszaj warzywa ze smalcem i mięsem mielonym. Do smaku dodaj też sól i ulubione przyprawy. Następnie nadziej jelita przygotowaną masą, tak jak klasycznie przygotowujesz domową kiełbasę. Gotowe kiełbaski przed pieczeniem nakłuj grubą igłą. Jest to konieczne, aby nie pękły.
Kiełbaski ziemniaczane piecz około 45 minut w 180 stopniach. Następnie obniż temperaturę do 160 stopni i piecz około 20 minut. Na koniec podnieś temperaturę do 200 stopni na 5 minut, aby skórka zarumieniła się na wierzchu .
Comments are closed.