Smaczna i zdrowa alternatywa dla cukierków: Niesamowite domowe słodycze gotowe w 10 minut.
Przedstawiamy Wam doskonały wariant cukierków.
Praktyczna, szybka i zdrowa receptura z płatków owsianych, daktyli i orzechów włoskich, która zasmakuje wszystkim, a zwłaszcza Twoim dzieciom.
Dzięki temu przepisowi możesz przygotować tę słodką pokusę w domu bez dodawania cukru.
Składniki:
- 80 g płatków owsianych
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g pokrojonych w kostkę daktyli
- 10-15 g kakao
- 2 łyżeczki miodu
- 150 g czekolady
- 30 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Dodaj płatki owsiane do większego pojemnika i zmiel je blenderem. Następnie dodajemy orzechy włoskie. Zmiel wszystko razem.
Usuń pestki z suszonych migdałów. Do zmielonej mieszanki dodaj kakao i migdały, zmielić i przelać do miski. Następnie dodaj miód. Wszystko dobrze wymieszaj, aż ciasto po ściśnięciu trzyma się razem.
Z ciasta formujemy koła w kształt cukierków i kładziemy je na talerzu. Wlej olej do małej miseczki przygotowanej czekolady. Stopimy go w sposób, który najbardziej nam odpowiada.
Koła moczymy w roztopionej czekoladzie tak, aby pokryły całą powierzchnię. Odstawić, aż czekolada stwardnieje. Możemy podawać słodkości.
Comments are closed.