Nikt Ci nie uwierzy, że to ciasto nie jest z cukierni. Błyskawicznie ciasto warstwowe z patelni.
Ze zwykłego kubka w kilka minut przygotujesz fantastyczne ciasto warstwowe ze śmietaną – wszystko bez pieczenia. Nie wierzysz? Spróbuj!
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (380 g)
- 2 jajka
- 160 – 180 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
Do wypełnienia:
- śmietana – 400 ml
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Wlej mleko skondensowane do miski.
Dodaj 2 jajka i dobrze wymieszaj. Do ciasta dodać przesianą mąkę.
Na koniec proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Piec na suchej patelni – z tej partii wyszły 3 ciastka o średnicy 24 cm.
Piecz z obu stron na złoty kolor.
Śmietanę ubić z cukrem na krem.
Krem rozprowadzamy na wystudzonych biszkoptach i odkładamy część na bok do ostatecznej dekoracji ciasta. Na koniec posyp po prostu startą czekoladą.
Comments are closed.