Marynowane jabłka na liściach porzeczki. Szybko, prosto i zdrowo.
Mam dziś dla Ciebie niebanalny przepis na marynowane jabłka! Jestem ciekawa czy znasz ich smak? Ja pamiętam go już z dzieciństwa, a teraz ja przygotowuje je moim dzieciom!
Najlepiej do marynowania sprawdzają się jabłka odmiany „Antonówka” – są umiarkowanie kwaśne i słodkie jednocześnie. Koniecznie w trakcie sezonu musisz je dla siebie przygotować!
Składniki
- Jabłka – 5 kg
- Woda – 5 l
- Cukier – 200 g
- Sól – 1 łyżka
- Liście porzeczki – 30 szt.
Przygotowanie
Dodaj cukier i sól do wody. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie ostudź. Zamiast cukru możesz użyć np. 300 g miodu.
Na dnie wysterylizowanych słoików umieść po 2 liście porzeczki. Następnie ułóż jabłka ogonkami do dołu i każdą warstwę przełóż liśćmi. Wlej wystudzoną wodę na owoce i zamknij słoiki pokrywkami.
Comments are closed.