Mój chrzestny zdradził mi doskonały przepis na jesienne naleśniki. Lepsze od tradycyjnych.
Dynia jest moim ulubionym warzywem sezonu jesiennego. Jestem gotowa jeść ją w dowolnej formie! Ale moje dzieci w ogóle nie lubią tego smacznego i super zdrowego warzywa: ani w postaci owsianki, ani w postaci zupy … A jest w nim tyle witamin i minerałów…
Niedawno mój ojciec chrzestny zdradził mi doskonały przepis na naleśniki, których ciasto ma w swoim składzie przecier dyniowy! To właśnie te naleśniki dyniowe, szczególnie w połączeniu z delikatnym twarogiem, podbiły serce całej mojej rodziny swoim przepysznym i oryginalnym smakiem!
Jak zrobić naleśniki dyniowe na mleku
Mam dla Ciebie niesamowity przepis na naleśniki dyniowe z twarogiem. Naleśniki te można bezpiecznie podać każdemu, kto nie je dyni, wątpię aby wyczuł jej smak. Naleśniki są bardzo pożywne i umiarkowanie słodkie. To smaczny i bardzo zdrowy jesienny deser!
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g dyni
- 160 g mąki
- 20 g masła
- 400 g twarogu
- 0,5 łyżki cukru pudru
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Zacznijmy od przygotowania przecieru dyniowego, który jest niezbędny do ciasta. Aby to zrobić, obierz i pokrój dynię na małe kawałki, umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na pół godziny, a następnie zetrzyj ją blenderem.
W wygodnym pojemniku wymieszaj mleko z jajkami, puree z dyni, mąkę i szczyptę soli, aż do uzyskania jednorodnej masy.
Aby przygotować nadzienie, zmiel twaróg przez sito, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Połóż patelnię z grubym dnem na kuchence i rozgrzej. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj ją olejem roślinnym i zalej niewielką część ciasta, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni patelni.
Piecz naleśniki z jednej strony na złoto, a następnie przewróć. Umieść gotowe naleśniki na talerzu. Na powierzchni naleśnika umieść jedną łyżkę nadzienia, równomiernie rozprowadzając je po naleśniku. Zwiń naleśnik w rulon. Zrób tak z każdym naleśnikiem.
Przetnij zwinięte naleśniki na pół, a następnie umieść je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Na naleśnikach można umieścić małe kawałki masła, a także posypać je cukrem do smaku.
Piecz naleśniki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.To wszystko, naleśniki są gotowe. Smacznego!
Comments are closed.