Nie potrzebujesz nawet jajek, aby go zrobić. To ciasto czekoladowe z kremem waniliowym to jedna z gwiazd każdej uroczystości.
Ten prosty, czekoladowy deser jest niezwykle miękki, idealnie wilgotny i co najważniejsze bardzo smaczny. Nie potrzebujesz nawet jajek, aby go zrobić!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 300 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
- 180 g cukru pudru
- 60 g masła
- 25 g kakao
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Krem:
- 200 g gęstej śmietany
- 100 g masła (temperatura pokojowa)
- 80 g cukru pudru
- wanilia
Przygotowanie:
Dno tortownicy (średnica 22 cm) przykryj papierem do pieczenia, posmaruj ścianki olejem lub masłem i posyp mąką.WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz, aby ciasto było wyższe, użyj mniejszej formy.
W misce dobrze wymieszaj kefir z olejem, solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kefir nie powinien być zimny, więc jeśli nie możesz go wyjąć z lodówki na czas, lekko go podgrzej.
Wymieszaj mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki przesiej do miski z kefirem i szybkim ruchem wymieszaj tworząc jednolite ciasto. Jeśli kefir jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę sody oczyszczonej.
Wlej ciasto do foremki, uderz kilka razy o stół, aby usunąć powietrze i równomiernie rozprowadzić ciasto. Deser piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Następnie sprawdź jego gotowość za pomocą np. wykałaczki.
Ułóż gotowe ciasto a kratkę i pozwól mu ostygnąć.
Wymieszaj cukier puder z miękkim masłem i cukrem waniliowym. Następnie intensywnie ubijaj blenderem lub mikserem przez 3-4 minuty, aż masa stanie się puszysta i biała.
Powoli po jednej łyżce dodawaj do niego śmietanę. To sprawi, że krem będzie gęsty i jednolity. Część masy włóż do szprycy cukierniczej, a resztę rozprowadź na całej powierzchni ciała. Następnie udekoruj deser pozostawionym kremem według własnego pomysłu.
Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę. WSKAZÓWKA: Jeśli nie chcesz mieć mieć kremu tylko na wierzchu, możesz przeciąć ciasto, nałożyć część na środek deseru, a resztę na wierzch. Na koniec proponuje udekorować ciasto np. za pomocą rozpuszczonej czekolady lub ulubionymi owocami.
Comments are closed.