Zachwyci wszystkich swoim smakiem. Prosta w wykonaniu elegancka zapiekanka ziemniaczana.
Dobrze jest czasem włączyć fantazję i być kreatywnym w kuchni. Dzięki temu nigdy nie zabraknie nam pomysłów na pyszne i ciekawe dania obiadowe.
Dziś udowodnimy, że nawet z najprostszych produktów, które każdy ma w kuchni można stworzyć prawdziwe arcydzieło kulinarne! Dowodem na to, że ta elegancka zapiekanka ziemniaczana. Proste składniki, minimalny włożony wysiłek w przygotowanie dania a do tego dużo zabawy. Gwarantuje, że to danie znajdzie się na Twojej listy ulubionych!
Składniki:
- Ziemniaki 6 sztuk
- Twaróg 400 g
- Masło 100 g
- Jajka 2 sztuki
- Jogurt naturalny 250 g
- Sól do smaku
- Pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Zmiękcz masło, przetrzyj twaróg przez sito. Oba składniki dokładnie wymieszaj mikserem w głębokiej misce na puszystą, gładką masę. Dodaj sól i pieprz, ponownie dobrze wymieszaj. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki o grubości około 5 mm.
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Umieść plasterki ziemniaków na dnie formy w jednej warstwie. Kolejno rozłóż równomiernie masę twarogową na wierzchu ziemniaków. Kontynuuj układanie składników warstwami, ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
Blachę do pieczenia przykryj szczelnie folią i umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut. W głębokiej misce wymieszaj jajka i jogurt, sól i pieprz. Wyjmij formę z piekarnika, wylej równomiernie na zapiekankę mieszaninę jogurtu i posyp startym twardym serem. Zmniejsz temperaturę piekarnika na 180 stopni i włóż do niego danie na kolejne 20 minut.
Comments are closed.