Te są o wiele pyszniejsze. Zapomnijcie o zwykłych gołąbkach. Zaskoczę Cię tym przepisem
Znakomity przepis z kapusty pekińskiej, do którego wystarczy kilka składników. To danie smakuje jak całej rodzinie.
Składniki:
- 12-14 liści kapusty pekińskiej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 600 g mięsa mielonego
- 100 g ugotowanego ryżu
- sól
- czarny pieprz mielony
- granulowany czosnek
- czerwona papryka mielona do smaku
- pietruszka
- olej słonecznikowy
- 450 ml wody
- 50 ml wody + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Liście kapusty zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut aż zrobią się miękkie.
Cebulę myjemy i drobno kroimy. Marchewki myjemy, ścieramy i smażymy razem z cebulą na oleju roślinnym przez około 3-4 minuty . Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Mięso mielone mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mieszamy połowę mieszanki marchewkowo – pomidorowej. Dopraw solą dodaj granulowany czosnek i mieloną czerwoną paprykę.
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się i zacznij napełniać liście kapusty. Wyjmujemy je z wody, suszymy i układamy przygotowane nadzienie. Zwijamy w rulony i kładziemy obok siebie na talerzu.
Resztę masy marchewkowo-pomidorowej zalać wodą, a następnie dodać mieszankę wody i mąki, wymieszać na gładką masę. Doprawić solą, dodać suszony czosnek i łyżkę śmietany. Gdy sos się zagotuje, gotuj jeszcze przez 1 minutę. Na koniec polej roladki ugotowanym sosem.
Włóż do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Wszystko gotowe.
Comments are closed.