Ten przepis to petarda. Tak pysznych nie jadłaś: Marynowane pomidory w naparze miodowym.

Pomidory kiszone w naparze miodowym są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ten przepis jest doskonały i na pewno docenisz go zimą, gdy otworzysz słoik z tym przysmakiem!

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 8 szt cebuli
  • 1 łyżeczka gorczycy na słoik
  • bazylia
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miód
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Do tego przepisu najlepiej użyć pomidorków koktajlowych o grubej i jędrnej skórce. Ale mogą też być zwykłe pomidory.

Składniki są podane w proporcjach do 1 litrowego słoika. Umyj pomidory, oczyść cebulę i pokrój na 4 kawałki. Włóż pomidory do słoika z cebulą. Dodaj świeże liście bazylii.

Wskazówka: Bazylia ma silny aromat i smak, więc kilka listków wystarczy na jedną filiżankę. Możesz wybrać dwa kolory pomidorów, aby kubki wyglądały ładnie.

Zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj wodę, sól, cukier, miód i kwasek cytrynowy. Dobrze wymieszaj i gotuj.  Do słoika dodać nasiona gorczycy. Przygotowany napar wlać, szczelnie zamknąć. Na koniec odwróć słoiki do góry nogami i owiń je kocem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Pomidory przygotowane w ten sposób świetnie smakują. Dzięki miodowi mają lekko słodki smak i będą oryginalną przystawką lub częścią doskonałych sałatek.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!