Ten przepis to petarda. Tak pysznych nie jadłaś: Marynowane pomidory w naparze miodowym.
Pomidory kiszone w naparze miodowym są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ten przepis jest doskonały i na pewno docenisz go zimą, gdy otworzysz słoik z tym przysmakiem!
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 8 szt cebuli
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik
- bazylia
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miód
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Do tego przepisu najlepiej użyć pomidorków koktajlowych o grubej i jędrnej skórce. Ale mogą też być zwykłe pomidory.
Składniki są podane w proporcjach do 1 litrowego słoika. Umyj pomidory, oczyść cebulę i pokrój na 4 kawałki. Włóż pomidory do słoika z cebulą. Dodaj świeże liście bazylii.
Wskazówka: Bazylia ma silny aromat i smak, więc kilka listków wystarczy na jedną filiżankę. Możesz wybrać dwa kolory pomidorów, aby kubki wyglądały ładnie.
Zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie dodaj wodę, sól, cukier, miód i kwasek cytrynowy. Dobrze wymieszaj i gotuj. Do słoika dodać nasiona gorczycy. Przygotowany napar wlać, szczelnie zamknąć. Na koniec odwróć słoiki do góry nogami i owiń je kocem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Comments are closed.