Błyskawiczny sernik karmelowy bez pieczenia. Zaledwie w 15 minut najlepszy deser pod słońcem.
Masz ochotę na prawdziwy deser bombowy? Koniecznie musisz spróbować tego karmelowego sernika.
Do tego przepisu zainspirowała mnie moja babcia, ale troszeczkę go zmodyfikowałam i wynik jest przepyszny.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g ciastek karmelowych
- 120 g masła
Krem:
- 500 g miękkiego twarogu
- 250 g mascarpone
- 250 ml bitej śmietany
- 120 g cukru pudru
Polewa:
- 130 g cukru
- 70 g masła
- 100 ml śmietanki do ubijania
- Forma o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy spód sernika.
W blenderze wymieszaj biszkopty karmelowe, dodaj do nich roztopione masło i dobrze wymieszaj ręcznie w misce, aby masa jak najlepiej się zlepiła. Wciśnij miksturę do formy do pieczenia i przechowuj w lodówce. Przygotujemy krem: Twarożek mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone.
W innej misce ubij bitą śmietanę i wymieszaj ręcznie z serem. Krem ułożyć na biszkoptowym spodzie, włóż do lodówki i przygotuj karmel. Niech cukier rozpuści się w garnku, mieszając. Ostrożnie dodaj ubitą śmietanę i mieszaj do uzyskania gładkiego karmelu.
Zdejmij go z ognia i ostudź, tak aby karmel był jeszcze ciepły/płynny, ale jednocześnie nie był już gorący. Wylej na wierzch sernika i odstaw do ostygnięcia. Na koniec możemy udekorować pokruszonymi ciasteczkami.
Comments are closed.