Proste i pyszne danie. Te niezwykłe pyzy z mięsem doprowadzają mojego męża do szaleństwa.
Białoruś zawsze kojarzyła mi się z ziemniakami, a przepisy z nich są tam bardzo interesujące i zróżnicowane.
Pyzy – pierogi ziemniaczane z mięsem mielonym to bardzo smaczne i sycące danie. Ciasto jest przygotowywane bez jajek, zachowuje swój kształt dzięki surowym ziemniakom. Możesz użyć dowolnego mięsa, ale ja wybieram przeważnie wieprzowinę, gdyż jest bardzo soczysta.
Składniki:
- Ziemniak 6 sztuk
- Twaróg 250 g
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana 0,5 szklanki
- Mięso wieprzowe 300 g
- Cebula 1 sztuka
- Liść laurowy 2 sztuki
- Sól do smaku
- Ziele angielskie do smaku
Przygotowanie
Wymieszaj drobno starte ziemniaki z mąką, twarogiem, skrobią i solą i zagnieć ciasto. Uformuj z ciasta rulon i podziel na równe, mniejsze części. Z nich uformuj płaskie ciasta o grubości 5-6 mm. Wymieszaj zmieloną wieprzowinę i cebulę, posól, popieprz. Po środku placków ułóż mięso mielone i zwiń je w kulkę, tworząc w ten sposób pyzy.
Z obu stron podsmaż produkty na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i napełnij garnek gorącą, przegotowaną wodą, aby przykryć nią pyzy.
Comments are closed.