Przyjaciółka dała mi przepis na idealny sernik bez pieczenia. Smakuje lepiej niż z cukierni.
Genialny przepis na kremowo – owocowy sernik. Koniecznie spróbuj, jest naprawdę doskonały i na pewno się uda! Idealny dodatek do ulubionej kawy w gronie najbliższych.
Potrzebujesz:
Baza:
- 300 g herbatników maślanych
- 5 łyżek mleka
- 180 g masła lub margaryny
Nadzienie:
- serek mascarpone – 450 g
- 1 fix do śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 50 ml wody
- żelatyna – 10 g
- 500 ml śmietany 30%
- 220 g cukru pudru
Nadzienie owocowe:
- 450 g czerwonych owoców (ja użyłam malin i jeżyn)
- 100 ml wody
- 10 g żelatyna
- 50 ml wody na żelatynę
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Owoce zagotuj z wodą i cukrem. Gotuj przez około 10 minut. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw na 10 minut, następnie podgrzej mieszankę np. w kuchence mikrofalowej i dodaj do zdjętych z ognia owoców.
Ostudź. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, wymieszaj ze zmielonymi herbatnikami maślanymi i mlekiem. Mieszanka będzie dość sypka, więc dociśnij ją palcami lub wałkiem do okrągłej formy (średnica 26 cm). Odstaw do lodówki, aby baza się scaliła i stwardniała.
Przygotuj nadzienie:
Ubij śmietanę, dodając do niej fix.
Następnie do tej mieszanki dodaj serek mascarpone. Ubij go z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Żelatynę wymieszaj z wodą i odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej, aż się rozpuści (nie gotuj). Wymieszaj z mieszanką z bitej śmietany, wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Ułóż nadzienie na biszkoptowym spodzie. Nie zapomnij wypełnić brzegów nadzieniem, aby po wyjęciu z formy nie pozostały żadne dziury. Gdy nadzienie owocowe ostygnie, delikatnie rozprowadź je na białym nadzieniu. Odstaw do lodówki na 6 do 8 godzin. Następnie lekko oddziel ciasto od formy nożem i gotowe!
Comments are closed.