Przepyszna i soczysta zapiekanka z kurczakiem i cukinią: Smaczna kolacja, którą każdy zawsze się zajada.
Ciasto kefirowe nie musisz ugniatać ani czekać, aż wyrośnie. Nadzienie możesz wybrać dowolnie według gustu: kapusta kiszona lub świeża, gotowane ziemniaki, cukinia, mięso mielone.
Moją ulubioną opcją jest nadzienie z delikatnego mięsa z kurczaka, idealnie komponuje się z puszystym ciastem kefirowym.
Składniki
- Kefir 250 ml
- Mąka pszenna 180 g
- Soda 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
- Jajko 1 sztuka
- Filet z kurczaka 350 g
- Cebula 2 sztuki
- Zioła 20 g
- Olej słonecznikowy 40 ml
- Masło 10 g
Przygotowanie:
Dodaj sodę do kefiru, po 5 minutach dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Zmyj filet z kurczaka, a następnie usmaż na oleju słonecznikowym wraz z posiekaną cebulą w pół-pierścieniach.
Nasmaruj głębokie naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Wlej połowę ciasta na spód, a następnie połóż kurczaka z cebulą, dodaj drobno posiekane warzywa i wlej resztę ciasta na wierzch. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piecz ciasto przez 40 minut.
Comments are closed.