Wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na karmel mleczny

Przyznaję, że kiedyś bardzo nie lubiłam bawić się kremami. Dlatego rzadko piekłam domowe ciasta.

Rozmawiając z koleżanką o gotowaniu, od niechcenia wspomniałam o problemie, a ona poradziła mi, abym spróbowała zrobić karmel z mlekiem. Powiedziała, że ​​nawet jej syn sobie z tym doskonale radzi.

Podczas robienia domowego karmelu najważniejsze jest przestrzeganie kilku prostych zasad. Wskazane jest użycie lekkiego rondla o grubych ściankach, aby łatwiej było określić kolor cukru. Po drugie jakość i świeżość produktów. I oczywiście stałe monitorowanie procesu. Wtedy karmel będzie doskonały.

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 l mleka
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Umieść cukier na patelni lub rondlu z grubym dnem. Postaw na średnim ogniu i mieszając rozpuść cukier, aż stanie się syropem.

Gdy cukier się rozpuści, dodaj do niego masło i rozpuść, ciągle mieszając.

Połącz mleko i mąkę w osobnym pojemniku. Dodaj mieszaninę do masy cukrowej, szybko mieszając, aby uniknąć grudek.

Gotuj karmel przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki.

Mleczny karmel może być samodzielnym deserem lub doskonałym dodatkiem do naleśników, lodów czy ciast. Użyłam tego kremu do biszkoptu. Przepis jest więc uniwersalny i na pewno się przyda.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!