Wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na karmel mleczny
Przyznaję, że kiedyś bardzo nie lubiłam bawić się kremami. Dlatego rzadko piekłam domowe ciasta.
Rozmawiając z koleżanką o gotowaniu, od niechcenia wspomniałam o problemie, a ona poradziła mi, abym spróbowała zrobić karmel z mlekiem. Powiedziała, że nawet jej syn sobie z tym doskonale radzi.
Podczas robienia domowego karmelu najważniejsze jest przestrzeganie kilku prostych zasad. Wskazane jest użycie lekkiego rondla o grubych ściankach, aby łatwiej było określić kolor cukru. Po drugie jakość i świeżość produktów. I oczywiście stałe monitorowanie procesu. Wtedy karmel będzie doskonały.
Składniki:
- 1 kg cukru
- 1 l mleka
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Umieść cukier na patelni lub rondlu z grubym dnem. Postaw na średnim ogniu i mieszając rozpuść cukier, aż stanie się syropem.
Gdy cukier się rozpuści, dodaj do niego masło i rozpuść, ciągle mieszając.
Połącz mleko i mąkę w osobnym pojemniku. Dodaj mieszaninę do masy cukrowej, szybko mieszając, aby uniknąć grudek.
Gotuj karmel przez 1 minutę, a następnie zdejmij z ognia. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
Mleczny karmel może być samodzielnym deserem lub doskonałym dodatkiem do naleśników, lodów czy ciast. Użyłam tego kremu do biszkoptu. Przepis jest więc uniwersalny i na pewno się przyda.
Comments are closed.