Przepyszne placuszki z kapustą: Jesienna potrawa, którą każdy się zajada.
Postanowiliśmy pomóc wszystkim mamom, które na daremnie próbują przemycić zdrową i pełną witamin kapustę do codziennych dań swoich dzieci, które nie przepadają za jej smakiem.
Ten przepis na placuszki z kapusta polubisz również i Ty!
Składniki
- Mąka pszenna 200 g
- Jajko 3 sztuki
- Marchewka 1 sztuka
- Białą kapusta 0,5 kilograma
- Kefir 150 ml
- Majonez 100 ml
- Soda 0,5 łyżeczki
- Masło 30 g
- Sól do smaku
- Sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Wymieszaj jajka, kefir, majonez, sól, sodę. Przesiej mąkę. Zagnieć ciasto, włóż gotowe do miski i przykryj ręcznikiem kuchennym. Posiekaj kapustę i marchewkę. Podsmaż na patelni, posól i skrop sokiem z cytryny. Kapusta powinna być miękka.
Nasmaruj spód naczynia do pieczenia masłem i posyp mąką. Włóż mniej niż połowę ciasta do formy i wyrównaj łyżką. Warzywa rozłóż równomiernie na wierzchu. Wlej pozostałe ciasto. Umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz ciasto na złoty kolor przez około 40-50 minut.
Comments are closed.