Idealna lekka kolacja dla Pań chcących schudnąć: Kto powiedział, że cukinia musi być smażona.
Jedzenie warzywne nie musi być nudne i bez smaku. Przygotuj tę pieczoną cukinię według przepisu, a będziesz zachwycony! Idealna lekka kolacja, odpowiednia również na dietę redukcyjną.
Składniki:
- 2 cukinie
- sól
- 1/2 cebuli
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- czarny pieprz mielony do smaku
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- 50 – 70 g sera feta
- 60 g parmezanu
Przygotowanie:
Umyj cukinię i zetrzyj na grubej tarce. Włóż do sitka, posól, odstaw na 15 minut, aby wypuściła sok, a następnie go wyciśnij.
Drobno posiekaj cebulę, oczyść paprykę i pokrój na małe kawałki.
Na patelnię włożyć cebulę i posiekaną paprykę. Przełóż wyciśniętą cukinię do czystej miski. Wymieszaj z jajkiem i dopraw solą.
Nasmaruj foremkę na muffinki olejem i ułóż mieszankę z cukinii. Za pomocą łyżki dociśnij, aby powstały babeczki z cukinii.
Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 15 minut. Warzywa posolić na patelni, polać olejem i smażyć około 10 minut.
Pieczone warzywa wymieszać z pokrojonym serem feta, jajkiem. Napełnij upieczone babeczki z cukinii tym nadzieniem .
Na koniec posyp startym parmezanem. Pieczmy przez kolejne 10 minut.
Wszystko gotowe.
Comments are closed.