Oto Instrukcja przygotowania – Królowa dań ziemniaczanych: Pyszna Zapiekanka, łatwa w przygotowaniu.
Dauphinua, czyli po prostu zapiekanka ziemniaczana to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny.
Sekret sukcesu tego wyśmienitego francuskiego dania tkwi w tym, że ziemniaki nasączone mlekiem i po prostu rozpływają się w ustach. Zapiekanka ziemniaczana może być dobrym dodatkiem do mięsa i warzyw. Możesz łatwo przygotować ją nawet na święta, zawsze dobrze prezentuje się na stole i wywołuje burzę pozytywnych emocji wśród gości.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ulubionego twardego sera
- 1 cebula
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużym rondlu na małym ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj mąkę, sól i pieprz, mieszaj do uzyskania gładkości.
Stopniowo wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez kolejne 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ser (150 g) do sosu i mieszaj, aby się roztopił. Do sosu dodaj cienko pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Formę do pieczenia posmaruj masłem, wyłóż na nią przygotowane składniki.
Piecz danie przez około godzinę, do miękkości. 5 minut przed końcem posyp zapiekankę pozostałym serem i włóż ponownie do piekarnika. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która dobrze komponuje się z ziemniakami.
Comments are closed.