Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a chleb: Od dawna robię swój własny chleb z tego przepisu… Sama pychota

Pieczywo jadamy codziennie i nie zawsze nam się chce codziennie chodzić do sklepu po świeże.

Zapach świeżego chleba i jego smak to na pewno będzie bardzo miłe wspomnienie. Własny chleb jest bogatszy w witaminy i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatkowo jedząc taki chleb wiemy co jemy, bez żadnych niepewności o składnikach z jakich sklepowy chleb jest wykonany.

Produkcja chleba w domu może na pozór wydawać się bardzo trudna i czasochłonna, lecz tak naprawdę to bardzo proste i wcale nie takie długie.

Składniki:

  • mąka krupczatka – 1 kg
  • drożdże – 50 g
  • letnia woda – 900 ml
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – 1,5 łyżki
  • otręby pszenne – 1 szklanka
  • łuskany słonecznik – 6 łyżek
  • siemię lniane – 6 łyżek
  • sezam – 3 łyżki
  • pestki dyni – 1,5 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj je rękami, dopóki nie uzyskasz w miarę jednolitej masy. Przygotowaną masę odstaw na około 15 minut w jakieś ciepłe miejsce.

Podczas czekania znajdź formę do pieczenia i wysmaruj ją oliwą i posyp bułką tartą. Do niej przełóż ciasto. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Chleb piecz przez około 45-50 minut ( w zależności od ustawień piekarnika). Po upieczeniu odczekaj aż chleb ostygnie i można cieszyć się jego smakiem.

Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!