Ten przepis jest wyjątkowo prosty, a chleb: Od dawna robię swój własny chleb z tego przepisu… Sama pychota
Pieczywo jadamy codziennie i nie zawsze nam się chce codziennie chodzić do sklepu po świeże.
Zapach świeżego chleba i jego smak to na pewno będzie bardzo miłe wspomnienie. Własny chleb jest bogatszy w witaminy i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatkowo jedząc taki chleb wiemy co jemy, bez żadnych niepewności o składnikach z jakich sklepowy chleb jest wykonany.
Produkcja chleba w domu może na pozór wydawać się bardzo trudna i czasochłonna, lecz tak naprawdę to bardzo proste i wcale nie takie długie.
Składniki:
- mąka krupczatka – 1 kg
- drożdże – 50 g
- letnia woda – 900 ml
- cukier – 3 łyżki
- sól – 1,5 łyżki
- otręby pszenne – 1 szklanka
- łuskany słonecznik – 6 łyżek
- siemię lniane – 6 łyżek
- sezam – 3 łyżki
- pestki dyni – 1,5 łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj je rękami, dopóki nie uzyskasz w miarę jednolitej masy. Przygotowaną masę odstaw na około 15 minut w jakieś ciepłe miejsce.
Podczas czekania znajdź formę do pieczenia i wysmaruj ją oliwą i posyp bułką tartą. Do niej przełóż ciasto. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Chleb piecz przez około 45-50 minut ( w zależności od ustawień piekarnika). Po upieczeniu odczekaj aż chleb ostygnie i można cieszyć się jego smakiem.
Comments are closed.