Karkówka miękka jak masło: To, co potrafi ta marynata, jest niesamowite jednym słowem. Przepis.
Dzisiaj chcę się podzielić przepisem na doskonałą karkówkę – soczystą i naprawdę miękką.
Próbowałam tego przepisu od wielu lat i nie znam nikogo, kto by go nie lubił. Przepis jest na dwa kawałki karkówki, ale w domu robię co najmniej 4 sztuki, więc składniki trzeba podwoić. Na pewno ci się spodoba.
Potrzebujemy (na dwie porcje):
- 2 grubsze plastry karkówki
Marynata:
- 80 ml 100% soku jabłkowego
- łyżki musztardy Dijon (można włożyć łyżeczkę musztardy Dijon i łyżeczkę musztardy pełnoziarnistej)
- 3-4 łyżki wysokiej jakości sosu sojowego
- 1 cebula
- łyżeczka mielonego czosnku
- czerwona słodka papryka
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka smalcu
- szczypta chili
- sól
- pieprz
- olej do opiekania
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy mięso – pokrój tyle plastrów mięsa, ile potrzebujesz.
Ale nie zapomnij dostosować ilości składników marynaty. Myjemy karkówkę, suszymy i obcinamy brzegi.
Doprawiamy. Cebulę kroimy na małe kawałki. Wymieszaj marynatę, w której namaczamy mięso i cebulę. Odstawiamy go na co najmniej dwie godziny, najlepiej na 24 godziny.
Podgrzejmy olej. Oprószone mięso z marynaty podsmażyć z obu stron. Lekko skrop wodą i gotuj do miękkości. Gotowe wyciągamy i zawijamy w folię na kilka minut.
W międzyczasie wlej do piekarnika resztę marynaty z cebulą i wymieszaj. Jeśli sos mocno zgęstnieje, rozcieńczyć wodą i doprawić.
Comments are closed.