Zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie: Musisz spróbować tych kawałków cukinii w chrupiącej marynarce upieczonej w piekarniku.
Te kawałki cukinii z chrupiącą skórką są świetną przystawką i można je podawać z różnymi sosami. Idealna przekąska na każdą uroczystość, nawet na wizytę niespodziewanych gości!
Potrzebujesz:
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 150 g twardego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- sól, pieprz czarny mielony, zioła
Na sos:
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyj cukinię i pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na drobnej tarce, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Jajko roztrzep widelcem i wymieszaj z solą i pieprzem. Obtocz kawałki cukinii w mące, następnie w jajku, a na końcu w mieszance sera, bułki tartej i pietruszki.
Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż obok siebie kawałki obtoczonej cukinii. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz danie około 25 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Przeciśnij przez praskę czosnek, wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i kwaśną śmietaną. Dodaj sól, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj za pomocą blendera i przelej sos do miski.
Cukinię podawaj z przygotowanym sosem.
Comments are closed.