Z tym przepisem, niespodziewani goście już Cię nie zaskoczą: Babka fińska.
Każdy z nas i z pewnością nie jeden, znalazł się w sytuacji, gdzie oczekując niespodziewanych gości orientujemy się, że do kawy nie mamy już nic słodkiego.
Oczywiście najprościej było by pobiec do sklepu i na szybko chwycić pierwsze lepsze ciastka wątpliwej jakości. Ja jednak dzielę się z Wami genialnym przepisem na babkę fińską, którą zrobisz szybko i ze składników, które zawsze masz w swojej kuchni. Spróbuj i przekonaj się sama.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany (ewentualnie jogurt naturalny lub kefir)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
W wysokiej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Następnie, dodaj śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Okrągłą formę, przykryj papierem do pieczenia (zamiast papieru możesz posmarować formę masłem i posypać mąką). Następnie przełóż do niej ciasto, wygładzając wierzch łyżka.
Comments are closed.