Przygotujesz ją w 5 min – Bujna babeczka kefirowa to najlepszy przysmak na do herbaty: Poznaj przepis
Domowe wypieki do herbaty to zawsze świetny pomysł. Wypełniają one cały dom delikatnym aromatem i dosłownie rozpływają się w ustach! Dlatego dziś zachęcam Was do wypróbowania genialnego przepisu na puszystą kefirową babkę!
Składniki:
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 30 g masła
- 250 ml kefiru
- 300 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
Przygotowanie:
Weź głęboką miskę i wbij do niej 2 jajka. Następnie dodaj 120 g cukru i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
Rozpuść 30 g masła i wlej do masy. Dodaj również 250 ml kefiru i wymieszaj.
Porcjami wsypuj 300 g mąki. Lepiej ją wcześniej przesiać, aby ciasto było puszyste. Dodaj również 10 g proszku do pieczenia i wyrób jednolite ciasto.
Następnie dodaj suszone owoce. Mogą to być rodzynki, kandyzowane owoce lub suszone morele. Wymieszaj je z ciastem.
Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika na grzanego do 170 stopni. Piecz około 30–35 minut.
Comments are closed.