Niesamowity przepis na pyszny przysmak: Słynne ciasto bananowe dla którego oszalejesz.
Szybki i łatwy przepis na niesamowicie delikatne ciasto bananowe, które będziesz regularnie przygotowywać na domowe imprezy.
Składniki:
- 80 g cukru
- 30 g masła
- 2 banany
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 ml oleju roślinnego
- 100 ml mleka
- 170 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Cukier rozpuścić na patelni, dodać masło. Mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Roztopioną mieszankę wlać do okrągłej formy do ciasta, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
Banany przekroić poziomo na pół, zdjąć skórki i położyć na dnie foremki. Do większej miski dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko razem wymieszaj.
Stopniowo dodawać do miski olej i mleko i wszystko wymieszać. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania cieńszego ciasta.
Następnie wlewamy ciasto do formy. Formę kładziemy na prostokątnej tacy i zalewamy wrzątkiem. Umieścić w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C na 20-25 minut.
Po upieczeniu odwróć formę do góry nogami i ostrożnie przechyl ciasto, zdejmując papier do pieczenia z dna. Teraz możemy podawać i cieszyć się miękkim i pachnącym ciastem .
Comments are closed.