Domowy dżem truskawkowy z bananami. Dzieci uwielbiają go na chlebie i naleśnikach, a wystarczą tylko 3 składniki.
Dżem truskawkowy to przysmak, który wielu z nas prawdopodobnie kojarzy się z dzieciństwem – z naleśnikami mamy, bułeczkami od babci czy po prostu na chlebie.
Dodając do niego banany, użyjesz mniej cukru, a aromat będzie obłędny!
Potrzebujesz:
- 1 kg świeżych truskawek
- 3 duże dojrzałe banany
- 300 g cukru
opcjonalnie:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Obierz i umyj pod bieżącą wodą truskawki. Owoce zasyp cukrem. Jeśli niektóre z nich są za duże, przetnij je na pół. Pozostaw je najlepiej przykryte na około 4-7 godzin, aby uwolniły sok.
Banany obierz, pokrój w kółka. Możesz je rozetrzeć widelcem lub zostawić w plasterkach. Dodaj do truskawek i wymieszaj. Garnek z truskawkami i bananami ustaw na kuchence i gotuj przez 15-20 minut, cały czas mieszając. Ciągle usuń powstałą w trakcie piankę.
WSKAZÓWKA: Możesz dodać trochę soku z cytryny i gotować przez kolejne 10 minut.
Gotowy dżem wlej do suchych i wysterylizowanych słoików, zakręć pokrywkami i odwróć słoiki do góry dnem. Owiń je kocem i pozwól im stopniowo ostygnąć. Przechowuj dżem w ciemnym i chłodnym miejscu.
Comments are closed.