Jest tak dobra, że błyskawicznie znika z talerzy. Orzeźwiająca szarlotka starta z budyniem.
Bezpretensjonalna i wyjątkowo smaczna szarlotka zachwyci każdą osobę. Świetny sposób na wykorzystanie jabłek z własnych zbiorów.
Potrzebujemy:
- blacha o wymiarach 23 x 35 cm.
Na ciasto:
- 350 g mąki
- 1,5 opakowania proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 70 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 średnie jajko
Do budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- olejek waniliowy
- 3 średniej wielkości jajka
- 80 g cukru pudru
- 45 g skrobi kukurydzianej
- 75 g masła
Na nadzienie jabłkowe
- 1 kg jabłek
- 3 – 4 łyżki cukru
- trochę cynamonu
- do posypania: cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obrać, oderwać rdzenie i pokroić. Włożyć na patelnię, posypać cukrem i dodać około łyżeczki cynamonu. Dusić przez kilka minut na ogniu.
Przygotujmy ciasto. Przesiej mąkę do większej miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli, cukier puder i pokrojone masło. Wszystko mieszamy dłońmi i powstaje sypka konsystencja. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
Powstałe dla nas ciasto wykładamy na blat i ugniatamy na gładką, zwartą masę. Podziel je na 2 części i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
W międzyczasie przygotujemy krem. Wlej mleko do garnka, dodaj do niego wanilię i zagotuj. W misce ubić 3 średniej wielkości jajka, dodać cukier, mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Do tej masy przez sito dodajemy gorące mleko z wanilią. Następnie wlej mieszankę mleka z powrotem do garnka i gotuj, aż śmietana zgęstnieje. Masło ubić na gorącą śmietanę. Przykryj śmietankę folią spożywczą i pozwól jej ostygnąć.
Blachę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj połowę zamrożonego ciasta na dno. Rozłóż równomiernie, ułóż jabłka i połóż na wierzchu cały krem budyniowy.
Ucieramy również pozostałe ciasto, posypujemy nim cały wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec około 35 minut. Niech gotowe ciasto całkowicie ostygnie na blasze, a następnie je wyjmij.
Comments are closed.