W dotyku jak puch, smakują jak koktajl mleczny. Domowe bułeczki maślane.
Miękkie, delikatne oraz cieplutkie bułeczki maślane są prostym pomysłem na cudowne śniadanie, dzięki któremu każdy będzie miał milszy poranek. Można je podawać z czymś słodkim, jest z dżemem,, a także z produktami bardziej żywnościowymi jak ser i warzywa.
Zdecydowana większość ludzi kupuje bułki w piekarniach i sklepach spożywczych, lecz czasami dobrze jest przygotować je samodzielnie i cieszyć się z ich smaku oraz zapachu na całym domu, a także zadowolonych twarzy bliskich.
Jak przygotować bułeczki maślane?
Przygotowanie jest banalne, przepis składa się tylko z paru składników, które z pewnością zawsze znajdują się w twoim domu. Bez problemu przygotują je nawet osoby, które nigdy nic nie pichciły. Wystarczy mieć tylko odrobinkę cierpliwości, ponieważ bułki maślane przygotowuje się z dodatkiem drożdży, na które trzeba trochę poczekać, żeby wyrosły.
Składniki:
- 500 gramów – mąka pszenna
- 250 ml – mleko
- 50 gramów – masło
- 30 gramów – świeże drożdże
- 4 łyżki – cukier
- 1 – żółtko
- sól
Sposób przygotowania:
Przygotowanie małej miski i wsypanie do niej rozkruszonych drożdży oraz zalanie ich około 50 ml niezbyt zimnego mleka. Dodanie do składników po jednej łyżeczce cukru oraz mąki pszennej. Poczekanie do wyrośnięcia oraz przelanie do większej miski.
Dodanie reszty mąki, cukru, mleka, szczypty soli oraz żółtka oraz dokładne wymieszanie do połączenia się składników. Dodanie rozpuszczonego oraz wystudzonego masła, a potem wymieszanie ciasta, żeby tłuszcz się wchłonął. Wyrabianie ciasta przez parę minut rękami tak, żeby było gładkie i lekko się kleiło.
Powtórne przełożenie masy do innego naczynia i przykrycie go ścierką oraz odstawienie do ciepłego miejsca na więcej niż pół godziny żeby wyrosło.Po wyrośnięciu ciasta, ugniecenie go parę razy oraz odstawienie na kolejne pół godziny. Wyrabianie wyrośniętej masy przez kilka minut, a potem podzielenie jej na dowolną ilość mniejszych części.
Uformowanie w wałki każdej części ciasta i pokrojenie ich na mniejsze kawałki do formowania bułeczek. Przygotowanie blaszki, wyłożenie jej papierem, przełożenie na nią bułeczek oraz odstawienie na około 20 min. Pieczenie bułeczek maślanych w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, żeby się zarumieniły i dobrze wyrosły.
Bułeczki maślane najlepiej je się od razu po przygotowaniu, jeżeli jednak chcesz żeby nie straciły swojego smaku, wystarczy, że włożysz je do zamrażalnika, a po wyjęciu podgrzejesz w piekarniku. Jeżeli chcesz, żeby bardziej się błyszczały, po prostu posmaruj je białkiem bądź mlekiem zanim zaczniesz je piec.
Jeżeli takie zwyczajne bułki cię nudzą i chcesz coś w nich zmienić, wystarczy, że dodasz do ciasta rodzynki, jagody, orzechy bądź inne dodatki. Fajna może się okazać także kruszonka, którą przygotujesz rozcierając w rękach składniki takie jak: łyżka cukru, zimne masło oraz dwie łyżki mąki, a następnie posypiesz nimi bułeczki przed pieczeniem.
Comments are closed.