Warto zapisać ten przepis: Fantastyczne domowe bułeczki z serem, najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.

Kiedy zobaczyłam ten niesamowity przepis, nie wahałam się ani minuty i również postanowiłam spróbować go przyrządzić.

Domowe bułeczki z kwaśnej śmietany i topionego sera to jedne z najlepszych wypieków jaki kiedykolwiek jadłam! Jeśli lubisz również aromatyczne i delikatne domowe wypieki, koniecznie również go wypróbuj, gwarantuję, że nie pożałujesz!

Potrzebujesz:

  • 600 g mąki
  • 250 g margaryny bądź masła
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżka soli
  • 1 kostka drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 200 ml śmietany
  • 8 kawałków sera (topione trójkąty)

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • tarty ser lub sezam

Przygotowanie:

Zacznijmy od drożdży. W 1 szklance letniego mleka wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Połącz margarynę z mąką, dodaj drożdże, jajka, sól, ser i wyrób ciasto. Stopniowo dodawaj do niego śmietanę. Odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie rozwałkuj je na grubość palca. Następnie złóż w kwadrat i odstaw na 20 minut. Ponownie rozwałkuj na grubość palca.

Z ciasta wytnij okrągłe bułeczki. Posmaruj je roztrzepanym jakiem i posyp serem lub sezamem. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!