Pradawne ciasto bez robotów i jest świeży nawet przez tydzień: Chleb ziemniaczany dla leniwych.
Fantastyczny chleb, prawie całkowicie bez pracy. Wystarczy wymieszać, włożyć do piekarnika i masz fantastyczny chleb na śniadanie lub kolację.
Klasyka naszych prababek, które wiecznie były zapracowane . Mój mąż i ja żartobliwie nazywaliśmy to chlebem dla leniwych i byliśmy pod wielkim wrażeniem.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kostka drożdży + letnia woda (nie podaje się cukru)
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wsyp do miski.
Robimy w nim dołek, wlewamy 200 ml letniej wody i miażdżymy drożdże. Poczekamy około 5 minut, aż drożdże wyjdą. Dodać 2 starte ugotowane ziemniaki, sól i tyle letniej wody, aby ciasto było elastyczne (nie za gęste). Do mieszania możemy użyć ubijaka z nasadkami do ciasta. Mieszanie trwa około 5 minut , nie trzeba ugniatać jak klasyczny chleb.
Ciasto przykryć i pozostawić do zakwaszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Temperatura fermentacji będzie się zmieniać w zależności od temperatury pokojowej. Chleb pozwalam zakwasić przygotowując inne potrawy, kiedy w kuchni jest najcieplej.
Zobaczysz, czy ciasto jest kwaśne, czy możesz zostawić je na dłużej, ale w ciepłej kuchni idzie naprawdę szybko. Mieszamy ręcznie i możemy dodać smalec, nasiona lub inne składniki. Ciasto układamy w natłuszczoną formę, chwilę odstawiamy do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnika .
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 270 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę.
Wyciągamy, ostudzamy i możemy kroić. Chleb przechowujemy zawinięty w lniany ręcznik, starczy na tydzień!
Comments are closed.