Minimum oleju, zdrowe i smaczniejsze od tłustych frytek: Sekret przygotowania najsmaczniejszych chrupiących ziemniaków z piekarnika.
Wszystkim miłośnikom chrupiących frytek radzę spróbować tego znakomitego bałkańskiego przepisu.
Minimalna ilość tłuszczu i sposób przygotowania sprawia, że to proste danie jest nieodpartym dodatkiem. Zastanawiasz się, jaki jest sekret tych ziemniaków? Jest to składnik, którego do ziemniaków zwykle nie używamy w ogóle – mąka kukurydziana. To ona dba o to, aby ziemniaki po upieczeniu smakowały smacznie!
Podawaj chrupiące ziemniaki z piekarnika z ulubionym sosem – np. ketchupem, majonezem. Alternatywnie z sałatką lub po prostu jako dodatek do mięsa. Wybór należy do Ciebie, te ziemniaki są naprawdę fantastyczne!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki grubo zmielonej mąki kukurydzianej (jeśli jej nie masz, możesz użyć bułki tartej jako alternatywy)
- czerwona papryka
- czarny pieprz mielony
- przyprawy do smaku
- suszony czosnek
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy ziemniaki.
Myjemy je, myjemy i kroimy na frytki. Pozostaw na chwilę w zimnej wodzie.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Teraz wyjmujemy ziemniaki z wody. Wykładamy je na ręcznik i suszymy. Suszone ziemniaki znacznie lepiej się upieką i będą chrupiące, koniecznie spróbuj. Teraz do ziemniaków dodajemy przyprawy.
Następnie dodajemy czarny pieprz i oczywiście sól. Dodaj olej. Na koniec mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. Połóż ziemniaki na blasze tak, aby były równomiernie rozłożone na całej powierzchni. Nie mieszaj ziemniaków łyżką podczas pieczenia, w przeciwnym razie rozpadną się. Włóż do rozgrzanego piekarnika
Comments are closed.