Piekę ją od 40 lat: Szarlotka z domową konfiturą i czekoladą – Oryginalny przepis od mojej babci.
Doskonałe ciasto z jabłek, orzechów i czekolady przekładane domową konfiturą. Najlepsza jesienna kompozycja!
Składniki:
- 2 szklanki mąki grubej
- 1 szklanka mąki półgrubej
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- 1 cukier waniliowy
- 1 cukier cynamonowy
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka startych jabłek
- 3 jajka
Nadzienie:
- dżem lub konfitura (najlepiej domowej receptury)
Polewa:
- Czekolada
- Dwie łyżki oleju
Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj suche składniki w misce. Następnie dodaj pozostałe – ubite jajka, mleko, olej, starte jabłka. Wymieszać na gładkie ciasto.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i pokrytą mąką blachę do pieczenia z wyższą krawędzią. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 – 45 minut. Niech ciasto ostygnie. Po schłodzeniu posyp powierzchnię ciasta dżemem. Następnie polej polewą czekoladową.
Comments are closed.