Piekę ją od 40 lat: Szarlotka z domową konfiturą i czekoladą – Oryginalny przepis od mojej babci.

Doskonałe ciasto z jabłek, orzechów i czekolady przekładane domową konfiturą. Najlepsza jesienna kompozycja!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki grubej
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cukier cynamonowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka startych jabłek
  • 3 jajka

Nadzienie:

  • dżem lub konfitura (najlepiej domowej receptury)

Polewa:

  • Czekolada
  • Dwie łyżki oleju

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj suche składniki w misce. Następnie dodaj pozostałe – ubite jajka, mleko, olej, starte jabłka. Wymieszać na gładkie ciasto.

Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i pokrytą mąką blachę do pieczenia z wyższą krawędzią. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 40 – 45 minut. Niech ciasto ostygnie. Po schłodzeniu posyp powierzchnię ciasta dżemem. Następnie polej polewą czekoladową.

Polewę przygotowujemy klasycznie z czekolady i oleju, które rozpuszczamy na ogniu. Możemy lekko posypać wiórkami kokosowymi. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!