Teraz przygotowuje je według przepisu od babci w zaledwie 15 minut. Już nie kupuję ciasta francuskiego.

Zawsze kupowałam ciasto francuskie, ponieważ nigdy nie wiedziałam, jak je przygotować. Wszystko się zmieniło od chwili, gdy babcia mojego męża przybyła do nas, to ona zdradziła mi tajny sposób na przygotowanie szybkiego i łatwego ciasta francuskiego .

Od tego czasu przygotowuje je łatwo i bez zbędnego zamieszania! Przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 15 minut. Robię zawszę większą porcję i ją zamrażam, gdy tylko najdzie mnie ochota na coś słodkiego rozmrażam ciasto i szybciutko mam pyszny deser. Jest to bardzo wygodne, polecam!

ciasto francuskie

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 400 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 250 ml wody

klasyczny przepis na ciasto francuskie

PRZYGOTOWANIE

Produkty do przygotowania ciasta francuskiego powinny być zimne. Dlatego przed gotowaniem należy przechowywać je w lodówce: mąkę, jajko i wodę. A masło (można zastąpić margaryną) należy przechowywać przez kilka godzin w zamrażarce. Posyp mąką stół. Zetrzyj masło lub margarynę. Zwróć uwagę, aby tarka i masło były oprószone mąką.

ciasto francuskie w piekarniku

Dodaj pozostałą mąkę na wierzch masła. Wymieszaj wszystko dłońmi. Wymieszaj jajko, sól i ocet w misce. Do składników wlej wodę.

pieczenie ciasta francuskiego

Wlej mieszaninę do masy z mąką i masłem. Najlepiej robić to małymi porcjami. Ciasto nie powinno być typowo ugniatane, ale po prostu łączone. Podziel ciasto na części, zawiń w folię i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.

ciasto francuskie i ser

W lodówce ciasto francuskie można przechowywać przez 2-3 dni. Wystarczy owinąć je folią spożywczą i położyć na środkowej półce.W zamrażalce ciasto może leżeć do sześciu miesięcy. Po rozmrożeniu należy zużyć je w ciągu 24 godzin.

Ciasto francuskie jest wybawieniem dla tych, którzy uwielbiają pieczenie, ale nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Z niego możemy zrobić wiele smacznych rzeczy np. bułeczki, pizze, hot dogi, a nawet słodkie wypieki.

Podziel się tym przydatnym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!